Bronvermelding

 

Schipper Cees heeft zoveel mogelijk aan bronvermelding gedaan.
Wat is bronvermelding eigenlijk? Het is een verwijzing naar publicaties van anderen. Bij die publicaties wordt ook verwezen naar bronnen. En als je door gaat zoeken wordt wederom verwezen naar bronnen.... Waar ligt het begin? Het waarheidsgehalte van bronnen is dus discutabel. Elke bron heeft zijn bron. Het is "hoort zegt het voort" op schrift. Maar pas op, bronvermelding geeft niet altijd de waarheid.

Eigenlijk hetzelfde als religie. Bijbel en Koran zijn met de beste bedoeling door mensen geschreven, maar worden al eeuwen door "geletterden" naar eigen goeddunken aangehaald en geÔnterpreteerd om eenvoudige mensen naar hun hand te zetten. Denk aan katholieken (biecht, celibaat en Maria- en heiligenverering en vrouwen als broedmachine), protestanten (alle gezag bij de bijbel en een schandalige schuldcultuur, waarbij de "zonden" ineens wel in te lossen zijn door een "sola gratia") en moslims (vrouwen alleen voor sex, dus verborgen voor anderen en zeker geen opleiding). De manupilatie gaat zover dat moslima's werkelijk denken dat een hoofddoekje, boerka (Afghanistan) of chador normaal is. Want dat is nodig tegen "mannen met begeerte". In feite word je misselijk als je teksten leest als " En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is".Pardon. Wat is dan zichtbaar bij een boerka of chador? Ben je er nog? Okay, ik draaf door.......

Vaartips wordt in kosten daadwerkelijk ondersteund door sponsors. De schipper heeft bewust niet gekozen voor het eufemisme "mogelijk gemaakt door" dat je op commerciŽle TV nogal eens tegenkomt. Want wat moet je met een kreet: als: "De klok wordt (mede) mogelijk gemaakt door?".