Bronvermelding

 

Schipper Cees heeft zoveel mogelijk aan bronvermelding gedaan.
Wat is bronvermelding eigenlijk? Het is een verwijzing naar publicaties van anderen. Bij die publicaties wordt ook verwezen naar bronnen. En als je door gaat zoeken wordt wederom verwezen naar bronnen.... Waar ligt het begin? Het waarheidsgehalte van bronnen is dus discutabel. Elke bron heeft zijn bron. Het is "hoort zegt het voort" op schrift. Maar pas op, bronvermelding geeft niet altijd de waarheid.

Denk aan Bijbel, Hebreeuwse bijbel en Koran die met de beste bedoeling door mensen (lees mannen) zijn geschreven, maar al eeuwen door "geletterden" naar eigen goeddunken aangehaald, vertaald en geÔnterpreteerd worden. Katholieken (biecht, celibaat en Maria- en heiligenverering en vrouwen als broedmachine), Protestanten (alle gezag bij de bijbel en een merkwaardige schuldcultuur, waarbij de zonden in te lossen zijn door een "sola gratia") en Koran (nergens staat geschreven dat vrouwenbesnijdenis nodig is om de seksuele gevoel van de vrouw te vernietigen, "opdat zij niet kan zondigen". Het gebruik van hidjap (hoofddoek) boerka (bedekt het gehele lichaam en gezicht, kijken door een gaas), nikab (gezichtsbedekking) of chador (vrouwelijke vormen onzichtbaar) is nodig tegen "mannen met begeerte". Tja, wederom een mannen interpretatie. Merkwaardig is dat pas na de holocaust de ultra orthodoxe joodse Satmars in de wijk Williamsburg in Brooklyn en ook in Antwerpen ontstonden. Ook zij gebruiken hun vrouwen als broedmachine om het verlies van de holocaust goed te maken. De jongens en later mannen dragen peies (twee lange pijpekrullen voor de oren) Verder bestaat de dracht van de mannen uit een lange donkere mantel met indien getrouwd of verloofd bij joodse feestelijkheden een brede platte bontmuts. De Sjtreimel.

Vaartips wordt in kosten ondersteund door sponsors. De schipper heeft bewust niet gekozen voor het eufemisme "mogelijk gemaakt door" dat je op commerciŽle TV nogal eens tegenkomt. Want wat moet je met een kreet: als: "De klok wordt (mede) mogelijk gemaakt door?".