Potentiaalvereffening

Theoretisch gezien is de potentiaal (spanningsniveau) van ons scheepsijzer 0V.
Theoretisch gezien is de potentiaal van het randaarde-contact in ons stopcontact 0V, hiermee is verbonden de metalen behuizing van ons broodrooster. De potentiaal op de metalen behuizing van ons broodrooster is dus ook 0V.

In het volgende voorbeeld is er geen verbinding tussen het randaardecontact van het stopcontact en het scheepsijzer;
Mocht er, om wat voor reden dan ook, een spanning komen te staan op de metalen behuizing van ons broodrooster van bijvoorbeeld 220V en we hebben tegelijkertijd het broodrooster en het scheepsijzer beet dan gaat er stroom door ons lichaam lopen. Immers de potentiaal op het broodrooster is 220V en de potentiaal van het scheepsijzer is 0V. Er staat dus ook 220V spanningsverschil over ons lichaam en er gaat stroom door ons lichaam lopen. In dit voorbeeld is 220V gekozen, kleinere spanningen zijn natuurlijk ook mogelijk. 40V wordt gezien als een veilige spanning, spanningen boven 40V worden gezien als onveilig.

Door nu een verbinding te leggen tussen de scheepsaarde en randaarde en aardedraad en randaardecontact en het scheepsijzer kan er nooit een potentiaalverschil ontstaan tussen metalen delen in ons schip, in het voorbeeld tussen het broodrooster en het scheepsijzer.

In het volgende voorbeeld is er wel verbinding tussen het randaardecontact van het stopcontact en het scheepsijzer;
Stel nu het hypothetische geval dat er 220V spanning op het broodrooster komt te staan (zekeringen en aardlekschakelaars buiten beschouwing gelaten) dan staat er door de verbinding randaardecontact van het stopcontact en het scheepsijzer ook 220V potentiaal op het scheepsijzer. Als we nu tegelijkertijd het broodrooster en het scheepsijzer beet hebben dan kan er geen stroom door ons lichaam lopen. Immers, de potentiaal op het broodrooster is 220V en de potentiaal op het scheepsijzer is 220V. Er kan dus geen stroom lopen door ons lichaam want om een stroom te laten lopen is een spanningsverschil nodig.

Dit systeem van potentiaalvereffening treffen we bijvoorbeeld thuis aan in onze badkamer waar we graag op blote voetjes in een vochtige omgeving vertoeven. Alle metalen delen in de badkamer behoren te zijn verbonden met het centrale aardpunt nabij de wastafel.

Een potentiaal vereffeningsleiding zorgt dus op een heel simpele manier voor een veilige situatie.